U trendu

Mas: Britanija će morati da pravi kompromise

BERLIN – Velika Britanija će morati da napravi kompromis po pitanju nekih važnih stvari poput prava potrošača i zaštite životne sredine, ukoliko želi da zadrži puni pristup jedinstvenom tržištu EU, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Do kraja godine moramo da budemo jasni kada se radi o obliku naših odnosa. Svi želimo nulte tarife i nulte trgovinske barijere, ali to takođe znači i nulti damping i nultu nelojalnu konkurenciju. Bez sličnih standarda za zaštitu naših radnika, potrošača i životne sredine ne može doći do punog pristupa najvećem jedinstvenom tržištu na svetu“, napisao je Mas u autorskom tekstu za nemački Cajt, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Britanija i EU će zato morati da vode pregovore o svojim ekonomskim odnosima nakon Bregzita „na način koji neće štetiti Evropskoj uniji“.

On je dodao i da će po pitanju bezbednosti i odbrane Britanija i EU morati da razviju nove oblike saradnje, poput stvaranja Evropskog saveta bezbednosti, koji bi koordinisao zajedničke pozicije o strateškim pitanjima i koji bi brže odgovarao na međunarodne krize.

On je kazao i da će vrata EU uvek ostati otvorena za Britaniju ako odluči da se vrati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar