U trendu

Mas: Nemačka za evropske snage, ali ne treba podrivati NATO

BERLIN – Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas upozorio je danas da se podriva NATO, šaljući, kako ocenjuje Rojters, do sada najjači odgovor Berlina na kritike francuskog predsednika Emanuela Makrona tog vojnog saveza.

„Bila bi greška ako bismo potkopali NATO. Bez Sjedinjenih Država, ni Nemačka ni Evropa neće moći da se efikasno zaštite“, napisao je Mas za nedeljnik „Špigl“.

On je, međutim, podržao Makronov poziv na jačanje evropskih odbrambenih sposobnosti i zajedničku bezbednosnu politiku.

„Želimo snažnu i suverenu Evropu, ali kao deo snažnog NATO-a, a ne kao njegovu zamenu“, rekao je Mas i pozvao na stvaranje Evropskog saveta bezbednosti kojem bi trebalo da se priključi i Velika Britanija bez obzira na Bregzit.

Mas je rekao da blisko sarađuje na toj ideji sa francuskim kolegom Žan-Ivom le Drijanom, dodajući da Nemačka želi da predstavi okvir za Evropski savet bezbednosti tokom svog predsedavanja EU u drugoj polovini 2020. godine.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da je Makron preterano reagovao kada je rekao da je NATO doživeo „moždanu smrt“,

“Francuski predsednik je upotrebio prilično drastične reči da izrazi svoje stavove. Ne vidim da je to način za iskazivanje saradnje u NATO-u“, rekla je Merkel posle sastanka s generalnim sekretrom NATO Jensom Stoltenbergom u Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.