U trendu

Mas za Marašalov plan za demokratiju u SAD

BERLIN – Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavom da je Nemačka spremna da zajedno sa SAD radi na Maršalovom planu za demokratiju u toj zemlji, izazvao je buru reakcija.

„Spremni smo sa SAD da zajedno radimo na Maršalovom planu za demokratiju“, poručio je Mas povodom upada Trampovih pristalica u Kapitol.

Portparol za spoljnopolitička pitanja Slobodarske partije Nemačke (FDP) Aleksander Lambsdorf oštro je kritikovao Masa rečima da „Americi nije potreban nikakav Maršalov plan“.

Tramp odlazi, Bajden postaje predsednik, FBI hapsi pobunjenike iz Kapitola i privodi ih licu pravde. Demokratija i pravna država u SAD funkcioniše i bez Hajka Masa“, rekao je on za „Bild“.

Ukazao je da je inače Masov „demokratski bilans“ jako slab, te da je njegova kritika na računa „kineske diktature veoma blaga“, ophođenje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „popuštljivo“, a da u vezi Irana uvek prikazuje najveće razumevanje.

Marašalovim planom su SAD evropskom kontinentu, a pre svega Nemačkoj, pomogle ekonomsku izgradnju nakon Drugog svetskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.