Maskov san o odlasku na Mars za korak bliži u 2022.

LONDON – San Ilona Maska o odlasku na Mars mogao bi ove godine da bude za jedan korak bliže ostvarenju, kada njegova kompanija „Spejs-iks“ bude lansirala raketu „Staršip“ po prvi put u orbitu.

Biće to najmoćnija raketa ikada lansirana u orbitu, sposobna da generiše više nego dvostruko veći potisak od rakete „Saturn V“, koja je odvela astronaute na Mesec pre pola veka, prenosi BBC.

„Spejs-iks“ je već izvršio nekoliko suborbitalnih probnih letova i Mask se nada da će prvi orbitalni let, koji će obaviti „Staršip SN20“, biti u januaru.

„Postoji veliki rizik u vezi sa ovim prvim lansiranjem, tako da nisam uveren da će sve verovatno biti uspešno, ali ćemo sigurno mnogo napredovati“, poručio je Mask na forumu svemirskih naučnika u novembru.

Vozilo je dvostepena raketa, donji deo je moćni buster nazvan „Super Hevi“, a na vrhu se nalazi svemirska letelica od 50 metara pod nazivom „Staršip“ i sve to zajedno čini da raketa bude dugačka 120 metara.

„Spejs-iks“ je razvio sopstveni motor pod nazivom „Raptor“ i takvih 29 će pokretati „Super Hevi“, dok će „Starship“ imati šest, a sve to zajedno treba da bude dovoljno da ponese 100 tona tereta u svemir.

„Starship će biti transportni sistem za višekratnu upotrebu, što ga u teoriji čini jeftinijim“, izjavio je za BBC Simion Barber, viši naučni saradnik na Otvorenom univerzitetu u Londonu, koji je radni vek proveo razvijajući instrumente za rad u svemiru.

On je pojasnio da je želja „Spejs-iksa“ da letelicu u budućnosti dopune gorivom u Zemljinoj orbiti, gde je već oslobođena gravitacije planete i gde bi se svaki litar goriva mogao iskoristiti za transport tereta ili ljudi na Mars, a jedan od planova je i da se dopuna goriva za povratak na Zemlju obavlja na Marsu.

„Ovo bi po meni bila prava promena u pristupu, to je način da se krećete oko Solarnog sistema, a da ne vučete ogroman rezervoar za gorivo iza“, zaključuje Barber.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar