U trendu

Masud: Nikada se neću predati talibanima

PARIZ – Lider avganistanskog pokreta otpora Ahmad Šah Masud obećao je da se nikada neće predati talibanima, ali da je otvoren za pregovore sa novim rukovodstvom u Avganistanu.

„Radije bih umro nego da se predam“, rekao je Masud u intervjuu koji je danas objavio francuski nedeljnik „Pari meč“.

Masud, sin jednog od glavnih vođa otpora Sovjetima u Avganistanu 1980-ih, povukao se u rodnu dolinu Pandžšir severno od Kabula, zajedno sa bivšim potpredsednikom Amrulahom Salehom.

„Ja sam sin Ahmada Šaha Masuda. Predaja ne postoji kao reč u mom rečniku“, izjavio je Masud u prvom intervjuu otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

Kako tvrdi, hiljade muškaraca pridružilo se njegovom frontu Nacionalnog otpora u dolini Pandžšir, koji nikada nije „pao u ruke“ Sovjeta tokom invazije sovjetskih snaga 1979. godine ili talibana tokom njihovog prvog perioda na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Masud je ponovo apelovao na podršku stranih lidera, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, i izrazio je gorčinu zbog odbijanja njegovog zahteva da dobije oružje neposredno pre pada Kabula ranije ovog meseca.

„Ne mogu zaboraviti istorijsku grešku onih od kojih sam tražio naoružanje, pre samo osam dana u Kabulu. Oni su to odbili. A ovo oružje – artiljerija, helikopteri, tenkovi američke proizvodnje – danas su u rukama talibana“, izjavio je Masud.

Dodao je, međutim, da je otvoren za razgovore sa talibanima i izložio je smernice mogućeg sporazuma.

„Možemo razgovarati. U svim ratovima ima razgovora. I moj otac je uvek razgovarao sa svojim neprijateljima“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.