U trendu

Matis: Rusija želi da menja granice silom

Američki ministar odbrane optužio je danas u Kijevu Rusiju da želi da menja granice u Evropi i signalizirao da bi podržao zahtev Ukrajine za isporuku defanzivnog ubojitog oružja.

Matis, koji je prisustvovao svečanosti povodom 26. godišnjice nezavisnosti Ukrajine u Kijevu, takođe je rekao da Trampova administracija ne prihvata i neće prihvatiti rusko pripajanje Krima.

„Ne sumnjajte. Sjedinjene Države stoje uz Ukrajinu“, rekao je Matis na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, prenosi AP.

Matis je oštro kritikovao Ruiju rekavši da njegovo prisustvo u Kijevu treba da pokaže duboku američku privrženost suverenitetu Ukrajine.

„Uprkos negiranju Rusije, mi znamo da oni nastoje da silom promene međunarodne granice“, rekao je Matis dodavši da takva ambicija Moskve ugrožava suverene evropske nacije i podstiče tenzije.

Na pitanje da li se slaže sa stavom Obamine administracije da bi prodaja ofanzivnog ubojitog oružja Ukrajini provocirala Moskvu, Matis je odgovorio da „defanzivno oružje nije provokacija osim ako niste agresor“.

On nije želeo eksplicitno da kaže šta bi preporučio Beloj kući po tom pitanju.

Kako navodi AP, on nije to rekao, ali poznato je da su Pentagon i Stejt department preporučili da se nastavi da transferima defanzivnog oružja Ukrajini.

Porošenko je izbegao pitanje o tome kad očekuje odluku Bele kuće o oružju, ali je rekao da Moskva treba da shvati da jačanje američke vojne podrške Kijevu „će povećati cenu ako Rusija odluči da napadne“ ukrajinsku vojsku i teritoriju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.