U trendu

MCP: Đukanovićeva zloupotreba crkvenih tema vređa građane

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je večeras, povodom kritika koje je na račun SPC izneo predsednik Crne Gore Milo Đukanović, da njegovo mišljenje o verskim obredima, kako kažu, “treba da bude njegova privatna stvar” i da ta tema mora biti van dometa pažnje javnosti, kao i da njegova zloupotreba crkvenih tema vređa građane.

Đukanović je rekao u sredu u Sloveniji, gde se održavao Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, da je sedam puta vodio vladu služeći državi i ne služeći nijednoj verskoj zajednici.

„Nisam se povlačio po podu i lizao kašike, širio pandemiju i iza toga raspoređivao ljude, svoje prijatelje verske fanatike iz te verske zajednice postavljao na odgovorna mesta u državi, pokušavajući da ih predstavim kao eksperte. Nisam to radio. Svoj posao sam radio odgovorno, ponosam sam na to što je iza mene ostalo i što ostaje“, kazao je, pored ostalog, Đukanović.

Iz MCP su tim povodom saopštili da bi ono što „građanin Milo Đukanović misli o crkvenim verskim obredima trebalo da bude njegova privatna stvar i tema van dometa pažnje javnosti pa i same Crkve.

„Međutim, dok je taj građanin predsednik naše države, dužni smo da se oglasimo kada on javno vređa i ponižava sveštene radnje koje se sprovode na našim duhovnim sabranjima“, navodi se u saopšenju MCP.

Kako navode, njegovi politički i ideološki obračuni sa premijerom i ministrima Vlade Crne Gore ni najmanje ne ulaze u oblast interesovanja Crkve, ali zloupotreba crkvenih tema u svrhe Đukanovićevog političkog pravdanja i napada na druge aktere društvenog života duboko vređa osećaje velikog broja građana Crne Gore, prenosi CdM.

„Uvrede sa te adrese nikako ne doprinose stabilnosti i napretku države čiji je Đukanović predsednik“, saopšteno je iz MCP.

Kako su naveli, Đukanović je prethodne godine pao na ispitu poznavanja crnogorskog Ustava, kada je nameravao da uređuje unutrašnje ustrojstvo Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.

„Funkciju predsednika svih građana koja i postoji da personalno garantuje mir i stabilnost države, ovaj čovek očigledno zloupotrebljava kako bi uznemiravao i delio građane“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.