U trendu

Meda“Leptirić“ miljenik javnosti pati od stresa u zatočeniš

RIM – Medved “Leptirić”, koji je postao zvezda u Italiji nakon što je tri puta uspeo da pobegne iz zarobljeništva, a 7. septembra ponovo uhvaćen, pati od psiho-fizičkog stresa u zatočeništvu i svakodnevno mu daju lekove za smirenje.

“Leptirić”, čije je tehničko ime M49 odbija da jede i svu svoju snagu troši na pokušaje da obori ili razvali metalnu mrežu visoku 4 metra kojom je park u koji je zatvoren ograđen.

Izveštaj o tome je sačinjen zajedničkom analizomm
situacije koju su izveli karabinjeri i predstavnici organizacije koja se bavi zaštitom ugroženih životinjskih vrsta (Cites), a prenosi dnevna novina “Il Fato Kotidijano”.

Medved “Leptirić” je miljenik italijanske javnosti i kada je treći put pobegao, dok su lovci pokušavali da ga uhvate, narod je navijao za medveda, organizovane su peticije da se “Leptirić” ostavi da živi u prirodi, članovi organizacija za zaštitu životinja su štrajkovakli glađu i pretili da će pred međunaordnim sudom tražiti oslobođanje “Leptirića”.

Došao je u centar pažnje javnosti pre dve godine kada je prvi put u planinama severne regije Trento, napravio pravu raciju po bajtama i torovima ostavljajući iza sebe tragove koji će ga uciniti prepoznatljivim: razbijao sve prozore, onako iz zabave, pokušavao, a po nekad i uspevao da razvali vrata, zakolje ili ih odvuče daleko od očiju desetinu ovaca, ali je pokazao da se ne plaši ni čobana, pa je jedan, da bi se odbranio, pucao iz karabina u vazduh ne bi li uplašio medu.

Sudbinu mladogm inteligentnog i hrabrog mužjaka pomno prati italijanska javnost putem društvenih mreža i brojnih članaka u medijima, zbog odsustva straha prema ljudima i zabranama koje su mu postavljane.

“Ja sam na strani mede”, napisao je na svom Tviteru italijanski ministar za zaštitu okoline Srerdzo Kosta, koji mu je i dao ime “Leptirić”.

Tri uspešna “Leptirićeva” begstva iz “zatvora” i medina želja za slobodom, podsetili su ministra Kostu na junaka čuvene, autobiografske knjige Henrija Šariera, koji je izdržavao doživotnu robiju u francuskom Gvajani odakle je uspeo da pobegne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.