U trendu

Medicinski eksperti FDA odobrili Fajzer za vakinaciju dece

VAŠINGTON – Savetodavni odbor američke Agencije za hranu i lekove (FDA) sastavljen od uglednih američkih zdravstvenih eksperata odobrio je u utorak upotrebu vakcina kompanije Fajzer za decu uzrasta od pet do 11 godina.

Savetodavni odbor Agencije za hranu i lekove jednoglasno je, sa jednim uzdržanim, glasao da koristi od vakcinacije u prevenciji kovida-19 u toj starosnoj grupi nadmašuju sve potencijalne rizike, uključujuai neželjene kariološke smetnje koje su veoma retke kod tinejdžera i mlađih odraslih koji su primili veće doze, prenosi AP.

Ipak, FDA ne obavezuju preporuke ovog tela i ocekuje se da će samostalnu odluku doneti u roku od nekoliko dana.

Ako FDA odobri doze prilagođene za decu, predstoji još jedan korak: sledeće nedelje će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti morati da donesu odluku da li da preporuče vakcinaciju i za koji uzrast.

Iako su deca izložena manjem riziku od teških oblika kovida-19 nego starije osobe, deca od pet do 11 godina i dalje se suočavaju sa ozbiljnom kliničkom slikom, jer je ustanovljeno da je na 8.300 evidentiranih hospitalizacija, oko trećina pacijenata bila na intenzivnoj nezi, dok je skoro stotinu obolele dece preminulo.

Preporučena doza za decu je jedna trećina pune doze vakcine kompanije Fajzer koja se preporučuje za starije od 12 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.