U trendu

Mediji: Abas razočaran Trampovom administracijom

Uoči sutrašnjeg sastanka palestinskog predsednika Mahmuda Abasa s izaslanicima predsednika SAD Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom i Džejsonom Grinblatom, palestinski izvori su izjavili za arapski list Al-Hajat da je Abas razočaran američkom administracijom.

Abas očekuje da sutra dobije neke konkretne odgovore o uslovima koje je postavio za povratak pregovaračkom stolu s Izraelom, navodi se u novinskom izveštaju koji prenose izraelski mediji.

Uslovi su slični onima koje je ranije postavljao palestinski lider, a uključuju zamrzavanje izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i stremljenje ka cilju rešenja decenijskog sukoba izmedju dva naroda po modelu dve države.

Trampova administracija je do sada odbijala da saopšti svoju posvećenost tome, navode izraelski mediji.

Abasova ljutnja takodje je podstaknuta protivljenju SAD sankcijama koje je Abas, vodja sekularnog Fataha, nametnuo rivalskom islamskom Hamasu u pojasu Gaze, a koje nanose štetu ne samo toj ekstremistčkoj organizaciji, već i njenim stanovnicima.

Palestinski predsednik zato razmatra nekoliko političkih i diplomatskih poteza, navodi Al-Hajat, uključujući obraćanje Generalnoj skupštini UN kako bi Palestinci bili primljeni kao punopravni članovi ili raspuštanje Palestinske uprave, njene vlade i parlamenta i vraćanje svih njenih odgovornosti Izvršnom komitetu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koji bi bio jedna izvršna vlast u regionu.

Palestinska uprava takodje razmatra obraćanje Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu i palestinska delegacija će se tim povodom sastati sa vrhovnim tužiocem tog suda.

Tokom jučerašnjeg sastanka Trampvog izaslanika Džareda Kušnera i jordanskog kralja Abdulaha Drugog diskutovano je o nastojanjima da se pregovori s Izraelom obnove, da budu ozbiljni i zasnovani na modelu dve države.

Jordanski monarh je naglasio važnu ulogu SAD u mirovnom procesu i posvećenost Trampa postizanju mira izmedju Izraela i Palestinaca.

Američka delegacija se takodje sastala u utorak sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem i razgovarala o mirovnom procesu i ratu protiv terorista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.