U trendu

Mediji: Bajden izabrao sudiju Merika Garlanda za ministra pravde

 Izabrani predsednik SAD Džo Bajden će imenovati sudiju Merika Garlanda da vodi uticajno američko ministarstvo pravde, objavilo je danas više medija.

Objava o predstojećoj nominaciji 68-ogodišnjeg Garlanda, data je dan posle izbora za dva senatorska mesta u državi Džordžiji posle kojih se očekuje da će demokrate steći kontrolu nad Senatom, gornjim domom Kongresa, zaduženom za potvrdjivanje nominacija.

Ovaj izbor ukazuje na svojevrsnu osvetu demokrata, Merik Garland bio je kandidat Baraka Obame za Vrhovni sud 2016. godine ali su republikanci blokirali njegovu nominaciju navodeći kao razlog približavanje predsedničkih izbora.

On je diplomirao pravo na univerzitetu Harvard i smatra se umerenim progresivcem, a sada je šef apelacionog suda glavnog grada države, tela za koje važi da dobija važne predmete.

Garland će morati ponovo da potvrdi nezavisnost svog ministarstva, da ohrabri svojih 110.000 zaposlenih ali takodje da krene u duboke reforme koje je demokratski predsednički kandidat obećao za vreme kampanje.

Prvi posao će biti borba protiv nasilja i rasizma u raznim policijskim službama, što je tema koja je bila u centru izborne kampanje posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikaca koga je ugušio beli policajac prilikom hapšenja krajem maja.

Bajden koji je bio jedan od tvoraca vrlo represivnog krivičnog zakona 1994. godiine takodje je obećao da će razviti alternative zatvorima, posebno za zavisnike od droge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.