U trendu

Mediji: Izrael ponovo razmišlja o napadu na Iran

Izraelski zvaničnici trenutno razmatraju mogućnost vojnog udara na Iran, sa ili bez odobrenja SAD, piše Njujork tajms.

Oni veruju da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao doneti odluku da se ne usprotivi takvom napadu za razliku od svog prethodnika Baraka Obame, piše danas u članku u kojem se navode detalji odnosa dve zemlje saveznice suočene s Islamskom Republikom Iranom tokom poslednje decenije.

„Ponovo, nakon više od jedne decenije pošto su prvi put pokrenuli tu temu sa američkim zvaničnicima, izraelski zvaničnici razmatraju mogućnost unilateralnog udara na Iran. Za razliku od Buša (Džordža) i  Obame uverenje je veće da Tramp neće stati na put“,  navodi se u izveštaju koji se bavi nastojanjima SAD i Izraela da spreče Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Ne precizira se medjutim koje mete sada Izrael razmatra da napadne ali se dodaje da su „ jastrebovi u Izraelu i Americi proveli više od decenije zalažući se za rat protiv nuklearnog programa Islamske Republike“.

Navodi da se možda radi o blefu i da se rat pominje zbog predstojećih izbora u Izraelu u septembru  „i opasnom spoju interesa: američkog predsednika koji često okleva da upotrebi vojnu silu i premijera Izraela koji bi da se pozabavi nezavršenim poslom“.

Bivši ambasador SAD u Izrael Dan Šapiro ocenio je da je mnogo izvesnije da bi „Tramp dao Netanjahuu zeleno svetlo da napadne Irak nego što bi Tramp napao sam“, ocenivši da je to veliki rizik.

Izrael se aktivno pripremao za napad na iranska postrojenja godinama i 2012. je bio veoma blizu da ga izvede, navodi američki list.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u avgustu izjavio za Njujork tajms  da bi „nedvosmisleno“ odobrio napad tada ali da nije imao neophodnu podršku vlade.

Mnogobrojni aktuelni i bivši visoki zvaničnici opisali su za taj list kako je Netanjahu pretio Obaminoj administraciji da će izvesti udar.

Taj pritisak je, kako tvrde neki sagovornici lista, naveo predsednika SAD da ubrza pregovore  s Teheranom koji su na kraju doveli do nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom 2015.

Tako je Netanjahu nehotice podstakao Obamu da promoviše sporazum kojem se on sam svim silama protivio.

Drugi medjutim misle da izraelski pritisak nije imao značajnu ulogu.

Zabrinutost Bele kuće za mogući izraelski udar doveo je do toga da se u Izrael često šalje jedan američki zvaničnik kako bi se osiguralo da se to ne desi.

Izrael se ipak približio izvodjenju više nego što se ranije mislilo, navodu Njujork tajms.

Netanjahuova kancelarija je danas  potvrdila za izraelske medije da je Netanjahu mislio na uži sastav vlade, zadužen za bezbednost, kada je rekao da ga većina ministara nije podržala i da je zato odustao.

„Da sa, imao većinu uradio bih to. Nedvosmisleno“, rekao je  Netanjahu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.