U trendu

Mediji: Šolc u kratkoj, ali teškoj poseti Balkanu

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc danas dolazi na Zapadni Balkan, gde će tokom dva dana posetiti Prištinu i Beograd, a zatim Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, a poseta ima za cilj da usporenu evropsku perspektivu preuzme u svoje ruke, ocenjuju nemački mediji.

Javni servis ARD ukazuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće imati puno vremena za razgovore sa Šolcom, pošto kancelar ostaje svega tri sata u Beogradu, ali navodi da je Srbija pred velikim izazovima zbog, kako kažu, „špage između EU i Rusije“.

„Dojče vele“ navodi da je stav nemačke vlade da evropska perspektiva nije važna samo za bezbednost regiona, već i za EU.

Upravo bezbednosno-politički značaj Zapadnog Balkana u fokusu je prve stanice Šolcove posete, jer će u Prištini obići nemačke vojnike pri Kforu.

Inače, „Dojče Vele“ podseća da će 22. juna Bundestag odlučiti o produženju mandata nemačkim vojnicima u Kforu, čije prisustvo je poželjno i potrebno, jer je posebno situacija na severu, prema vladi u Berlinu, i dalje krhka.

Takođe, ukazuje se da je dijalog Beograda i Prištine zastao, pa je Šolc početkom maja pokušao da organizuje sastanak predsednika Vučića i Aljbina Kurtija, ali da taj sastanak nije doneo napredak.

Kada je reč o sankcijama EU prema Rusiji mediji očekuju da će kancelar još jasnije uputiti svoju poruku.

„Dojče vele“ podseća da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok bila jasna u aprilu porukom da kada neko želi da postane član EU mora i da podrži sankcije Unije.

Sličan stav ima i drugi koalicioni partner Šolca, Slobodarska partija Nemačke (FDP), čija poslanica Renata Alt traži od kancelara da postavi jasne uslove Srbiji i predlaže oštrije mere ako nastavi, kako kaže, sa politikom „ljuljaške“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.