Mediji: Turska testirala odbrambeni sistem S-400 ruske proizvodnje

Turska, članica NATO-a, testirala je svoj napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje što bi moglo da pogorša napetost sa Sjedinjenim američkim Državama, javili su danas turski mediji.

Televizija Haber, koja je bliska vladi, objavila je na svom portalu da je turska testirala ruski sistem PVO S-400 u crnomorskom području Sinopa.

Izveštaj je zasnovan na amaterskom video snimku, navodno snimljenom u Sinopu, koji pokazuje lansiranje rakete. I drugi mediji su prenosili slične izveštaje.

Turski vojni i odbrambeni zvaničnici odbili su da komentarišu izveštaje.

Vašington se snažno usprotivio kupovini ruskog protivavazdušnog sistema, s obrazloženjem da S-400 predstavlja pretnju NATO odbrambenim sistemima, suspendovao je Tursku iz svog visokotehnološkog programa borbenih aviona F-35 i zapretio uvodjenjem sankcija.

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400 počele su sredinom jula prošle godine.

Tokom posete Turskoj ranije ovog meseca, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je da sistem ruske proizvodnje S-400 ne može biti integrisan u NATO sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane i da može dovesti do sankcija Sjedinjenih Država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.