U trendu

Medinski: Nagađanja da se pregovara o tri paketa sporazuma

MOSKVA – Šef ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski prokomentarisao je izveštaje prema kojima se na tim razgovorima navodno razmatraju tri paketa sporazuma, koristeći pri tome rusku poslovicu sa porukom da je reč o zaključku na osnovu neproverenih informacija.

„Čuo sam zvono, ali ne znam odakle dolazi“, napisao je Medinski na svom Telegram kanalu, komentarišući izveštaje koji govore da se na pregovorima sa Ukrajinom razgovara o tri paketa, a koji se navodno odnose na primirje i povlačenje trupa, neutralni status i garancije bezbednosti za Ukrajinu i teritorijalna pitanja, prenosi RIA Novosti.

Rusko-ukrajinski pregovori počeli su krajem februara: delegacije su održale dva sastanka licem u lice u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da se nastave svakodnevno putem video-konferencije, a krajem marta delegacije su održale još jednu rundu razgovora u Istanbulu.

Medinski je saopštio da je tokom tih razgovora Ukrajina podnela svoje pisane predloge za budući sporazum, koji Moskva smatra korakom napred, a da je generalno, Kijev prvi put posle mnogo godina pokazao želju da pregovara.

Ruska strana je kao odgovor napravila dva ustupka Ukrajini, odlučeno je da se značajno smanje neprijateljstva na kijevskom i černigovskom pravcu, a Moskva je predložila da se sastanak predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog održi istovremeno sa parafiranjem sporazuma od strane ministara spoljnih poslova, navodi Ria Novosti.

Kasnije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio da Ukrajina odbija sopstvene predloge i sprovodi brojne provokacije kako bi usporila pregovarački proces.

Konkretno, prema rečima ruskog ministra, Ukrajina je predstavila svoj nacrt sporazuma sa Rusijom, koji je odstupanje od odredbi utvrđenih na sastanku u Istanbulu u vezi sa Krimom, a promenila je i odredbu o vojnim vežbama bez pominjanja potrebe za dobijanjem saglasnosti Rusije, precizira ruska agencija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izrazio mišljenje da bi sporazum sa Rusijom mogao da se sastoji od dva dokumenta: bezbednosnih garancija za Ukrajinu i regulisanja odnosa Kijeva i Moskve, navodi Ria Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar