U trendu

Među proteranim ruskim diplomata je i Aleksandar Pešov

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je u četvrtak još četvoro diplomata Ambasade Ruske Federacije u Podgorici za nepoželjne osobe, a prema saznanjima podgoričke Pobjede, jedan od njih je obaveštajac Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) Aleksandar Perišov.

Iz Ministarstva spoljnih poslova saopštili su da je formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od sedam dana o napuštanju teritorije Crne Gore, juče uručena ruskom ambasadoru Vladislavu V. Maslenikovu.

Pozivajući se na izvor iz vrha vlade, Pobjeda piše da je reč o nastavku aktivnosti kojim su, kako se navodi, praćene i dokumentovane subverzivne aktivnosti ruskih dipomata.

“Crvena linija je pređena”, rekao je isti izvor podgoričkom dnevniku.

Podsećaju da je Perišov poznat crnogorskoj javnosti zbog navodnog susreta sa predsedavajućim Skupštine, jednim od funkcionera, kako navode, „proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta Strahinjom Bulajićem, kojem je prisustvovao i ranije proterani ruski diplomata Viktor Antipin“.

Antipin je, kažu, takođe obaeštajac SVR, a za nepoželjnu osobu proglašen je 4. marta na osnovu procene relevantnih crnogorskih bezbednosnih organa o njegovim aktivnostima, za koje je ocenjeno da su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Tvrdi se da su se Perišov i Antipin sa Bulajićem sastali 20. februara u Danilovgradu, u restoranu „Central lounge bar“, kao i da je njihov susret dokumentovan i prosleđen vrhu Agencije za nacionalnu bezbednost.

Nakon smene lidera Demokrata Crne Gore Alekse Bečića sa mest predsednka Skupštine, njega je zamenio Bulajić iz Demokratskog fronta, koji je pod velikim pritiskom da sazove sednicu parlamenta, koja bi trebalo da verifikuje izbor nove tzv. manjinske vlade za čije formiranje je mandat dobio lider Ure Dritan Abazović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar