U trendu

Međunarodni lideri ponovili podrsku UKR na Dan nezavisnosti

LONDON – Međunarodni lideri izrazili su danas solidarnost sa Ukrajinom i ponovili njihovu podršku na Dan nezavisnosti te zemlje.

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je da će ta nacija biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i dodao da će biti pružena svaka moguća humanitarna, ekonomska i vojna podrška, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je reči britanskog premijera i dodala da je Evropa uz Ukrajinu „danas i na duge staze“.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola dodaje da EU „nikada neće prestati da podržava nezavisnost Ukrajine i njenu hrabru borbu protiv ilegalne ruske agresije“.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da su srca zemlje danas uz Ukrajinu dok slavi nacionalni praznik pod „užasnim okolnostima“.

Šolcu su se pridružili lideri iz cele Evrope koji su čestitali Ukrajini Dan nezavisnosti, među kojima su predsednici Finske, Letonije, Litvanije i predsednica Moldavije, kao i ministri spoljnih poslova Poljske i Turske.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je da je njegova podrška i dalje „nedvosmislena i nepokolebljiva“ i da je ukorenjena u uverenju da međunarodno pravo mora prevladati kako bi se očuvao suverenitet svih nacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.