U trendu

Međunarodni vinari ostvaruju snove u Kini

Kinezi su dugo verovali da se najbolja vina ne mogu proizvesti u zemlji, ali to više nije slučaj. S razvojem napredne industrije vina u Kini, sve veći broj vinara i profesionalaca iz celog sveta hrli u Kinu kako bi ovde ostvarili svoje snove o vinarstvu, piše Sinhua.

Od početka sezone berbe grožđa u ranu jesen, Marija Teresa Romero Ponse vredno radi u vinogradu u Ningsja huejskoj autonomnoj oblasti na severozapadu Kine zajedno sa svojim kolegama i meštanima.

„Kina ima potencijal da proizvodi zaista dobra vina“, rekla je 30-godišnja vinogradarka u vinariji Kamen i mesec (Stone & Moon), jednoj od preko 200 modernih vinarija koje se nalaze u istočnom podnožju planine Helan u oblasti Ningsja. „Mi gajimo sorte pogodne za naš region i proizvodimo vino na način koji odražava region Ningsja“, dodala je.

Ponse je putovala u mnoge renomirane vinske regije širom sveta, uključujući Francusku, Španiju i svoj rodni Čile. Ali ona veruje da je Ningsja, gde je prvi put kročila prošle godine, idealna destinacija koja će joj pomoći da ostvari svoj san da bude vrhunski vinar.

Jedinstvena klima ovde doprinosi proizvodnji visokokvalitetnog vinskog grožđa, čineći region zvezdom u usponu na svetskoj vinskoj mapi, rekla je Ponse.

Nakon što je provela više od godinu i po dana u oblasti Ningsja, Ponse smatra da ima još mnogo da nauči i da znanje koje je stekla u tom regionu može da podeli sa vinarima širom sveta.

Tokom godina, Ningsija je izrasla  u glavni region za proizvodnju vina u Kini sa godišnjom proizvodnjom od 130 miliona boca. Prema zvaničnim podacima, pokrivenost vinograda u oblasti Ningsja dostigla je 35.000 hektara u 2021. godini, što čini skoro jednu trećinu ukupne površine  u Kini.

Vlada regiona Ningsja pozvala je šezdesetak međunarodnih vinara iz preko 20 zemalja da pomognu u poboljšanju upravljanja lokalnim vinogradima i veštinama proizvodnje vina.

Rastuća vinska industrija u regionu takođe je privukla vlasnike vinarija i promotere iz celog sveta. Kristel Šen (36) rođena je u Burgundiji, u Francuskoj, mestu sa dugogodišnjom reputacijom vinarstva. Pre nego što je došla u oblast Ningsja, radila je za vinsku kompaniju, prodavajući francuska vina kineskim potrošačima.

Međutim, od 2019. godine radi za imanje Sige na planini Helan, promovišući vino iz oblasti Ningsja na međunarodnom  tržištu.

U početku je mislila da će to biti težak posao jer je mali broj uvoznika vina izvan Kine znao za kineska vina. Ali kao rezultat ogromnog i brzo rastućeg kineskog tržišta vina, sve više ljudi obraća pažnju na vina koja se ovde proizvode.

Šen je rekla da će poslati uzorke prodavcima vina širom sveta, a kvalitet je često dovoljno ubedljiv da razmotre dalju poslovnu saradnju.

Osim toga, vino iz oblasti Ningsja je poslednjih godina osvojilo mnoge nagrade na međunarodnim takmičenjima, što je uveliko poboljšalo njegovu popularnost.

Uprkos uticaju kovida-19 na globalnu logistiku, prodaja vina kompanije Sige ostala je stabilna. „Sve veći broj Kineza i iseljenika u Kini je voljan da bira lokalna vina i to je dobra promena“,  rekla je Šen.

Šenina karijera je procvetala u regionu Ningsja, gde je takođe bila svedok razvoja kineske vinske industrije. Kupila je kuću u toj oblasti i planira da ostane tu narednih nekoliko godina.

„Dala sam sve od sebe da promovišem vino iz regiona Ningsja. To nije samo posao, već i strast za mene“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.