U trendu

Medved koji je ubio italijanskog džogera prethodno napao još dve osobe

MILANO – Italijanski tužioci su danas utvrdili da je medved koji je usmrtio 26-godišnjeg trkača na Alpima prošle nedelje, napao još dve osobe.

Tužioci u gradu Trento rekli suda uzorci DNK uzeti posle napada na Papija odgovaraju ženki medveda identifikovanoj kao „JJ4“, staroj 17 godina, prenosi Gardijan.

Lokalne vlasti su zatražile da se životinja ubije nakon napada na Andrea Papija, čije je telo pronađeno 6. aprila u regionu Trentino-Alto Adiđe i koji će biti sahranjen u toku dana.

Kako se navodi, nakon što je životinja napala Fabija Miseronija i njegovog sina Kristijana blizu skloništa na Monte Peleru u junu 2020, guverner provincije Mauricio Fugati izdao je nalog da se uhvati i ubije, ali je ta suspendovana od strane administrativnog suda nakon protivljenja grupa za zaštitu životinja.

Naredbu je osporio i tadašnji italijanski ministar životne sredine Serđo Kosta.

Dogovoreno je da se medvedu umesto toga stavi radio-ogrlica. Međutim, baterija uređaja se ispraznila i tako lokacija JJ4 više nije mogla da se prati.

Papi je zadobio povrede vrata, ruku i grudnog koša u napadu 5. aprila u blizini svog sela Kaldes. Njegova porodica je podigla uzbunu nakon što se nije vratio sa trčanja, a telo mu je nakon toga pronađeno u šumi.

JJ4 je rođena u Trentu nakon parenja između dva medveda koja su dovedena u Italiju iz Slovenije početkom 2000-ih kroz Life Ursus projekat koji ima za cilj da zaustavi smanjenje populacije mrkih medveda u ovoj oblasti.

U oblasti Trenta sada ima oko 100 medveda, a bliski susreti sa ljudima su sve češći. Čoveka je u istoj pokrajini u martu napao drugi medved po imenu MJ5.

Zbog smrti mladića, guverner Fugati je ponovo izdao naređenje da JJ4 bude zarobljena i ubijena.

U saopštenju od prošlog petka, italijanski ogranak Svetske fondacije za prirodu (WWF) je potvrdio da će medved biti ubijen kada bude identifikovan. Ta fondacija je saopštila da su u Italiji u poslednjih 20 godina medvedi napali sedmoro ljudi i da je ovo prvi smrtonosni napad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.