U trendu

Mej: U najboljem interesu EU i UK da bude sporazuma

BRISEL – Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je u najboljem interesu i EU i Britanije da se dogovore i postignu sporazum o Bregzitu.

Mej je najavila da će lidere EU na samitu u Briselu upoznati sa zakonskim i političkim garancijama neophodnim da bi se sporazum o Bregzitu prihvatio u britanskom parlamentu.

„Razgovaraću sa EU liderima o tome šta je potrebno kako bi ovaj sporazum bio prihvaćen. Izneću zakonske i političke garancije koju su nam potrebne da bi se odgovorilo na zabrinutosti članova britanskog parlamenta“, kazala je Mej.

Tereza Mej se pre samita EU u Briselu sastala sa irskim premijerom Leom Varadkarom. Ona je ocenila da postoji jasna zabinutost u Britaniji oko pitanja tzv ”zaštitne mreže” koja bi trebao da reguliše grancu između Irske i Severne Irske.

„Znam da EU 27 razgovaraju i o scenariju u slučaju da sporazuma ne bude. To razmatra i vlada u Britaniji. Ipak, mislim da bi najbolji aranžman za obe starne, EU i Britaniji, bio da se postigne i usvoji sporazum“, istakla je Mej.

Britanska premijerka se dolazeći na sastanak lidera EU u Briselu zahvalila svim svojim partijskim kolegama koji su je sinoć podržali kao predsednicu konzervativaca, ali i ponovila da će na opštim izborima u Britaniji 2022. godine konzervatince ”predvoditi novi predsednik stranke”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.