U trendu

Mekdonald: IzjaĆĄnjavanje o irskom jedinstvu pitanje vremena

DABLIN – Pobeda stranaka koje zagovaraju nezavisnost na izborima U Ć kotskoj „značajna je i za kampanju irskog jedinstva i nagoveĆĄtava temeljne promene u Velikoj Britaniji“, poručila je danas predsednica irske nacionalističke stranke Ć in Fejn Meri Lu Mekdonald.

Ơkotska nacionalna stranka (SNP), koja je obećala referendum o nezavisnosti ako osvoji vlast, na dobrom je putu da dobije najviơe glasova u ơkotskom parlamentu, javlja Rojters.

Liderka Ć in Fejna poručila je da će njena stranka, koja je deo vladajuće koalicije u Severnoj Irskoj i glavna opoziciona stranka u Irskoj, vrlo paĆŸljivo pratiti ĆĄta će se dalje deĆĄavati u Ć kotskoj.

„Rezultat SNP je značajan i mislim da je on samo posledica činjenice da politika ĆĄirom Britanije i u Irskoj prolazi kroz period temeljnih promena“, rekla je Mekdonald za Rojters.

Ona smatra da će biti izjaĆĄnjavanja o irskom jedinstvu i da je to pitanje vremena, a da bi referendum u Ć kotskoj ili njena nezavisnost iz temelja promenili ustavni aranĆŸman Britanije i imali veoma jak efekat na deĆĄavanja u Irskoj.

Referendumu u Ć kotskoj se protivi britanski premijer Boris DĆŸonson, koji je poručio da će odbiti svako takvo glasanje jer su Ć koti podrĆŸali ostanak u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Ć in Fejn se već godinama zalaĆŸe da se Severna Irska ujedini sa Republikom Irskom, naročito otkako je Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz Evropske unije, uprkos tome ĆĄto je većina u Severnoj Irskoj ĆŸelela ostanak u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar