U trendu

Mekenzi: SAD evakuisale 79.000 divila iz Avganistana

VAŠINGTON – Američka vojska izvela je „najveću neborbenu evakuaciju“ u vojnoj istoriji tokom 18 dana, kada je iz Avganistana evakuisala 79.000 civila, izjavio je sinoć komandant američke centralne komande Frenk Mekenzi priznajući da nije bilo moguće evakuisati sve koji su to želeli.

„Od 79.000 evakuisanih sa aerodroma u Kabulu, 6.000 su Amerikanci, a više od 73.000 državljani drugih zemalja i avganistanski civili“, rekao je Mekenzi na konferenciji za novinare u Pentagonu pošto je i poslednji američki vojni avion napustio Avganistan, prenosi CNN.

Ukupno, SAD i druge zemlje zajedno su evakuisale više od 123.000 civila što je sve bilo omogućeno zahvaljujući američkoj vojsci koja je obezbeđivala aerodrom u Kabulu.

Mekenzi je dodao da nisu svi koji su želeli da napuste Avganistan uspeli da stignu do aerodroma.

„I da smo ostali još 10 dana ne bismo mogli da izvučemo sve koji žele da odu.I dalje bi bilo onih koji su razocarani. Situacija je teška“, priznao je Mekenzi.

Amerikanci su se sinoć potpuno povukli iz Avganistana, dan pre roka koji je postavio predsednik Džo Bajden. Evakuacije su započele kada su talibani preuzeli Kabul pre dve nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar