Meksički narko bos El Čapo osudjen na doživotni zatvor

Meksički narko-bos Hoakin Gusman – „El Čapo“ („Kratki“) danas je u Njujorku osudjen na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora.

Advokati tog najmoćnijeg krijumčara narkotika od kraja vladavine Kolumbica Pabla Eskobara 1993. godine, najavili su žalbu na presudu.

Gusman se pre izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično sudjenje i da su loši uslovi u zatvoru.

„Kad sam izručen u SAD, očekivao sam da ću imati pravično sudjenje, ali se dogodilo suprotno“, rekao je „El Čapo“, pominjući da pravosudje nije istražilo navodno nepoštovanje dužnosti jednog porotnika.
Posle nekoliko meseci sudjenja, porota suda u Njujorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.

„El Čapo“ je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

Vodja narko-kartela „Sinaloa“ uhapšen je šest meseci pošto je pobegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora tako što su njegovi sradnici u kartelu iskopali do njega 1,5 kilometara tunela.

Gusman je ranije već jednom pobegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu izneli u korpi za prljav veš.

„El Čapo“ je najveći meksički narko bos postao 2003, posle hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa koji je upravljao „Zalivskim kartelom“.

Do februara 2014. godine važio je za „najmoćnijeg trgovca drogom na svetu“ – kako su ga nazivali zvaničnici američkog Ministarstva finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je „El Čapo“ premašio uticaj koji je imao kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj koji je pre Drugog svetskog rata imao američki gangster Al Kapone.

Datum rodjenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva: 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak „El Čapo“ (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.