U trendu

Meksiko: Protesti protiv predsednika Obradora i reforme kontrole izbora

MEKSIKO SITI – Veliki broj ljudi okupio se danas širom Meksika protestujući zbog nastojanja vlade da sprovede reformu sistema kontrole izbornog procesa i protiv vladavine predsednika države Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Organizatori protesta tvrde da se u Meksiko Sitiju okupilo oko 500.000 ljudi, a na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se ogromna masa demonstranata na trgu Zokalo u centru glavnog grada.

Na do sada najvećim protestima protiv predsednika Obradora, nezadovojni građani tvrde da promene koje želi da spovede vlada ugrožavaju demokratiju, prenosi Rojters.

Meksički Kongres odobrio je prošle nedelje veliku reformu Nacionalnog
izbornog instituta (INE) koji je predsednik Lopez Obrador više puta kritikovao i nazivao korumpiranim i neefikasnim.

Predsednik poriče da će promene oslabiti demokratiju u Meksiku, ali protivnici predloženih izmena najavljuju da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Veronika Ečevarija, 58-godišnja psihološkinja iz Meksiko Sitija koja je učestvovala na današnjim protestima izrazila je zabrinutost da je nastojanje Obradora da reformiše sistem nadzora izbornog procesa njegov pokušaj da preuzme kontrolu nad INE kako bi mogao da ostane na vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar