U trendu

Meksiko uvodi turistički bataljon da obezbedi letovališta Kankun i Tulum

Meksiko je obećao danas da će do 1. decembra uspostaviti „turistički bataljon“ sastavljen od 1.500 pripadnika Nacinalne garde da obezbede plaže Kankuna i Tukuma, vodećih turističkih destinacija u Karipskom zalivu pogodjene poslednjih nedelja oružanim napadima sitnih narko dilera.

Ukupno 1.500 agenata Nacionalne garde,  ili žandaremerije formirane u martu 2019. godine će biti angažovani da „ojačaju bezbednost“ letovališta, rekao je predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador na svojoj dnevnoj konferenciji za novinare danas održanoj u Kankunu.

Dve mlade turistkinje jedna Nemica i jedna Indijka ubijene su krajem oktobra u Tulumu za vreme pucnjave.

Drugi oružani okršaj u Puerto Morelosu kod Kankuna početkom novembra izazvao je paniku medju američkim turistima jednog luksuznog hotela. Dvoje sitnih narko dilera ubijeni su u obračunu dve bande koje su se sporile oko tržišta, navele su vlasti.

Takozvani turistički bataljon će početi da radi 1. decembra u toj oblasti poznatoj i kao Rivijera Maja, rekao je ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval.

Rivijera Maja i poluostrvo Jukatan glavne su turističke zone u Meksiku, sedmoj najposećenijoj zemlji na svetu. Turizam predstavlja 8,5 odsto BDP te zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar