U trendu

Mektić: Odluka Predsedništva neozbiljna

SARAJEVO – Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je, komentarišući povratke državljana BiH sa stranih ratišta, kazao da će država primiti sve svoje državljane, ali je dodao da je Predsedništvo BiH donelu „neozbiljnu i brzopletu odluku“.

„Prihvatam obavezu da se naši državljani vrate, jer su naši državljani i jer im se ne može zabraniti povratak po međunarodnim standardima“, rekao je Mektić, prenosi Klix.

On je istakao da ga je iznenadila odluka Predsedništva BiH da u subotu u BIH dođe grupa osoba sa sirijskog ratišta i dodao da se treba utvrditi identitet svih ljudi i njihovo državljanstvo, kao i zdravstveno stanje.

„Mi pripremamo šta možemo do subote. Mora se provjeriti njihovo zdravstveno stanje, pripremiti se moramo jer stižu maloljetne osobe, a ne znamo da li imaju pratnju ili ne. Kakve će ih porodice prihvatiti, šta ako dijete od 12 godina smjestimo u radikaliziranu porodicu, šta očekivati“, zapitao je Mektić.

On je odluku Predsjedništva BiH nazvao neozbiljnom.

„Neko je nekome htio da odobri, da popravi svoj status na osnovu toga. Doneli su odluku koju ne možemo pripremiti do subote“, rekao je Mektić.

Prema njegovim rečima, svi nivoi vlasti moraju da budu sinhronizovano uključeni u povratak radikalnih osoba.

„Neka donesu zaključak da prihvatamo 500 ljudi, ali dajte da to radimo sinhronizovano, svi imaju svoj deo posla – i ministarstva i entiteti i kantoni i opštine“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.