U trendu

Merkal: Nemačka nastavlja da neguje posvećenost Izraelu

JERUSALIM – Odlazeća kancelarka Nemačke Angela Merkel obećala je danas da će njena zemlja nastaviti da neguje svoju posvećenost Izraelu nakon holokausta.

Merkelova se u Jerusalimu doživljava kao svojevrsni moralni kompas u EU čije su članice ponekad podeljene zbog sukoba koje Izrael vodi na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka koja je na kraju 16-godišnjeg mandata doputovala u svoju osmu i poslednju zvaničnu posetu Izraelu, susrela se sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom s kojim će obići spomen-obeležje Jad Vašem posvećeno stradanju šest miliona Jevreja koje su nacisti ubili tokom Drugog svetskog rata.

Nemačka je vodeći posleratni evropski saveznik Izraela, a Merkel je nastojala da neguje bezbednosne i ekonomske veze, iako se s Izraelom razilazi u pogledu politike koja se odnosi na Palestince i Iran.

„Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim da će tema bezbednosti Izraela uvek biti od centralnog značaja svake nemačke vlade“, rekla je Merkelova Benetu tokom privatnog sastanka.

Dok je prisustvovala sednici Benetovog kabineta, Merkel je rekla da je dar istorije, čemu je Izrael mnogo doprineo, to da Nemačka može da sedi danas za stolom vlade Izraela.

„Istorija Šoa (holokausta) je jedinstven događaj za koji nastavljamo da snosimo odgovornost u svakoj fazi istorije i budućnosti“, rekla Angela Merkel.

Izraelski premijer Naftali Benet se zahvalio nemačkoj kancelarki zbog njene posebne uloge u negovanju odnosa dve zemlje koji počivaju, kako se izrazio, „na ogromnoj istorijskoj rani“.

„Oni koji se drže neutralno u sukobu između Izraela i zemalja poput Irana i grupa poput Hamasa i Hezbolaha izgubili su svoj moralni kompas. A vi, kancelarko, godinama ste služili kao primer celom evropskom kontinentu, kao moralni kompas zbog vaše beskompromisne podrške Izraelu“, rekao je Benet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.