U trendu

Merkel: Nastavljamo kontakte sa Rusijom uprkos razlikama

MOSKVA – Nemačka namerava da nastavi da održava kontakte sa Rusijom, uprkos postojećim razlikama, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel uoči razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju.

„Uprkos činjenici da imamo različita mišljenja, dobro je što razgovaramo jedni s drugima. Nameravamo da nastavimo da održavamo kontakte i međusobno razgovaramo“, rekla je Merkel, prenosi Tas s.

Kancelarka je podsetila da njena poseta pada na 80. godišnjicu napada nacističke Nemačke na ŠSR.

„Mora se reći da je pre 80 godina nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez, a povodom ove godišnjice upravo sam položila venac na Grob neznanog junaka“, rekla je Merkel.

Napomenula je da Rusija i Nemačka „imaju o čemu da razgovaraju“, a među temama su, prema njenim rečima, kriza u Avganistanu, trgovinski odnosi i pitanja bilateralne saradnje.

Dodala je da će u razgovoru biti i reči i o civilnom društvu i neprofitnim organizacijama.

Poseta Angele Merkel Rusiji je oproštajna u statusu nemačke kancelarke, s obzirom na to da se neće kandidovati za tu funkciju na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Merkel će 22. avgusta otputovati u posetu Ukrajini, tokom koje će joj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uručiti Orden slobode, najviše priznanje te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.