U trendu

Merkel: Nove sankcije Rusiji ako izvrsi agresiju na Ukrajinu

BERLIN – Evropska unija mora biti spremna da uvede dodatne sankcije Rusiji ako eskalira situacija u istočnoj Ukrajini i oko tog područja, ili na belorusko-poljskoj granici, izjavila je danas odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je, na zajedničkoj koferenciji za novinare u Berlinu sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, izjavila da EU mora da bude ujedinjena po pitanju beloruskog korišćenja migranata kao “oružja” protiv Poljske i ruskog raspoređivanja trupa blizu njene granice sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

“Svaka dalja agresija na suverenitet Ukrajine nosi visoku cenu”, izjavila je Merkelova, i dodala da bi smirivanje situacije uvek trebalo da bude poželjna opcija.

Odlazeća kancelarka je poručila da konflikt u Ukrajini mora da se reši
kroz dijalog, i da će agresija na tu zemlju zahtevati zajednicki odgovor Evropske unije, prenosi ruska agencija TAS S.

“Kao što je to bio slučaj sa Belorusijom, treba da pokažemo evropsko jedinstvo po pitanju dodatnih sankcija koje bi mogle biti uvedene ako ne budemo videli napredak”, izjavila je Merkel.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da, ako kriza na poljsko-beloruskoj granici eskalira, Evropska unija mora biti spremna da uvede dodatne sankcije Minsku.

“Moramo planirati dalje sankcije, uključujući i za trgovinu”, poručio je Moravjecki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.