U trendu

Merkel: Odlučnije u proces proširenja

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas, pred početak razgovora sa albanskim premijerom Edijom Ramom, da Berlin jasno podržava evropsku perspektivu Albanije i celog Zapadnog Balkana, jer je uverena da je njihova budućnost u EU.

„Želimo da te države budu približene EU. Želimo, pre svega, da na idućem Savetu EU u martu bude postignut dogovor o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Obe zemlje su puno postigle. Taj stav sam već na prošlom Savetu EU iznela“, podvukla je ona.

Merkelova je kazala da veruje da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU i da to nije samo u interesu država tog regiona, već i interesu članica Unije.

„Ako pogledate na geografskoj karti, ko poznaje geopolitičke veze, zna da je za sve dobro kada jednog dana zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU“, poručila je ona.

Merkelova je naglasila da pošto nova Evropska komisija želi da bude geopolitička komisija sada ima još manje razloga da se taj proces ne sprovodi odlučno.

Odgovarajući na pitanja novinara Merkelova je naglasila da želi da se u martu donese odluka o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Radićemo naporno da ostvarimo željeni cilj u martu“, istakla je ona.

Merkelova se osvrnula i na zemljotres koji je krajem godine pogodio Albaniju, rekavši da se raduje da je Evropska komisija zakazala za 17. februar donatorsku konferenciju, te najavila da će Nemačka na njoj učestvovati.

Rama je kazao da je u Berlin došao pre svega kako bi razgovarao o donatorskoj konferenciji, jer Albanija želi da dobije podršku svih prijatelja i partnera u teško procesu obnove.

Taj proces zahteva, kako je naglasio, podršku sa svotom koja je iznad mogućnosti Albanije.

Govoreći o novoj Evropskoj komisiji naglasio je da je važno da ona njen rad obavlja sa jasnijom i geopolitičkom dimenzijom, jer bi to bilo dobro za Albaniju i ceo region.

Merkel i Rama su ponovili da približavanje zemalja Zapadnog Balkana nije samo u interesu zemalja regiona, već koristi i EU.

Nemačka kancelarka, s tim u vezi, ukazala je i na rastući uticaj Rusije, Kine i Turske u regionu.

Rama je podsetio da je već ranije upozorava na destabilizaciju regiona, ukoliko ne bude bilo jasne evropske perspektive.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar