Merkel: Poštujem odluku Mej; Junker: Hrabra žena

BRISEL/BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel „s poštovanjem“ je primila odluku britanske premijerke Tereze Mej da podnese ostavku, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je ona „hrabra žena, koju mnogo poštuje“.

Portparolka EU Mina Andrejeva rekla je da je za Junkera emotivno bilo da gleda obraćanje Mej, u kojem je najavila da će 7. juna podneti ostavku na mestu liderke Konzervativne partije, odnosno premijrke, i dodača da se on lično nije obradovao zbog toga.

Ona je dodala da će Junker u istoj meri poštovati naslednika Tereze Mej i da će s njim uspostaviti radan odnos, prenosi AP.

Portparolka nemačke kancelarke Martina Fic naglasila je da će Merkelova nastaviti da blisko sarađuje sa naslednikom Mej na sprovođenju mirnog Bregzita.

„Mi, i EU kao celina, zainteresovani smo da se pronađe dobro rešenje u Britaniji (za Bregzit)“, poručila je Fic.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je danas da će 7. juna podneti ostavku na mesto liderke Konzervativne partije, što automatski znači i predsednice vlade, čime će otvoriti put da novi lider stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.