U trendu

Merkel: Rusija i Nemačka treba da nastave dijalog uprkos nesuglasicama

 Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas u Moskvi nastavak dijaloga sa Rusijom uprkos „dubokim nesuglasicama“, tokom poslednje posete ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Čak i ako imamo duboke nesuglasice, razgovaramo jedni sa drugima i to bi trebalo tako i da se nastavi“, rekla je u Kremlju Merkelova koja ove jeseni napušta funkciju.
Putin je rekao da sastanak sa nemačkom kancelarkom ne treba da bude samo oproštajna poseta jer o mnogim stvarima treba još da se razgovara.

Nemačka kancelaka na početku sastanka nije pomenula ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, iako je danas tačno godinu dana od trovanja protivnika Kremlja.

Navaljni je tada u komi prebačen u Nemačku na lečenje, a tamošnji naučnici su otkrili da je bio otrovan novičokom, nervnim agensom sovjetske proizvodnje.

Rusija je odbacila optužbe da je umešana u trovanje i kritikovala Nemačku za rusofobiju.

Putin nije nikad pomenuo Merkelovu u aferi Navaljnog, i uvek je pazio da ne napadne nemačku kancelarku koju poznaje od 2005. godine kada je došla na vlast.

Nemačka „ostaje jedan od naših glavnih partnera, u Evropi, u svetu i u svemu. I to posebno zahvaljujući Vama“, rekao je Putin kancelarki.

Angela Merkel je pre sastanka u Kremlju položila venac na grob neznanog sovjetskog vojnika ubijenog u Drugom svetskom ratu.

Predvidjeno je da Putin i Merkelova tokom dana održe zajedničku konferenciju za novinare, a planirano je da danas još razgovaraju o situaciji u Avganistanu, o Libiji, Ukrajini, Belorusiji, i bilateralnim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.