U trendu

Merkel: Teški razgovori na samitu G-20

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da se na samitu G-20 u Hamburgu vode veoma teški razgovori o trgovinskim pitanjima.

Merkel je rekla da pregovarači „pred sobom imaju još veliki deo posla“ na formulisanju poglavlja o trgovini u zaključnom saopštenju samita G-20.

Ona je navela da se većina učesika samita založila za „slobodnu ali i fer trgovinu“ i istakla značaj Svetske trgovinske organizacije.

Nemačka kancelarka nije precizirala ko to nije podržao, ali postoji velika zabrinutost zbog politike „Prvo Amerika“ predsednika SAD Donalda Trampa koji se protivi postojećim sporazumima o slobodnoj trgovini.

„Razgovori su veoma teški, ne želim to da krijem“, kazala je ona.

Komentarišući sukobe policije i demonstranata na protestima zbog održavanja samita G-20 u Hamburgu, Merkel je rekla da su nasilni protesti neprihvatljivi i zahvalila bezbednosnim snagama što omogućavanju održavanje samita.

„Imam apsolutno razumevanje za mirne demonstracije, ali nasilni protesti ugrožavaju živote ljudi, oni izlažu opasnosti policajce i bezbednosne snage, oni dovode gradjane u opasnost, i zbog toga su neprihvatljivi“, rekla je Merkel.

U Hamburgu se danas i sutra održava samit G-20, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju, na kojem izmedju ostalih učestvuju i predsednici SAD, Rusije i Kine, Donald Tramp, Vladimir Putin i Si Djinping.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.