U trendu

Merkel: Usvojićemo brzu, nebirokratsku pomoć

BAD MINSTERAJFEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas da će vlada sutra razmatrati pomoć poplavljenim regionima, naglasivši da će ta pomoć biti nebirokratska i brza.

„Biće to nebirokratska pomoć koja treba brzo da stigne do pogođenih građana“, rekla je ona prilikom obraćanja u mestu Bad Minsterajfel, koje je teško pogođeno u nedavnim poplavama.

Uz to biće planova za obnovu saveznih i pokrajinskih vlasti.

Prema njenim rečima, šteta na putevima, pruzi i mostovima biće brzo utvrđena.

„Naša zemlja je snažna sa jednim ožiljkom. Želim da se zahvalim za vašu snagu. Svako čini šta može. To je ono što jednu zemlju i region čini snažnim“, podvukla je Merkel i zahvalila brojnim ljudima koji su se angažovali da pomognu poplavljenima.

Rekla je da će okruzi i opštine isplaćivati novac, a da će obnova infrastrukture trajati mesecima.

„Ono što me je posebno impresioniralo je zahvalnost, ali i to da su zaboravljene partijske granice. Svi žele da pomognu“, kazao je premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija Armin Lašet.

Istakao je da će Bad Minsterajfel biti obnovljen, lepši nego što je ikada bio.

Na pitanje novinara u vezi sistema upozorenja, Merkel i Lašet su rekli da se radi o poplavama koje Nemačka nije videla više stotina godina.

„Ovo je bila poplava koju nismo mogli ni zamisliti. Bilo je upozorenja nadležnih ustanova. Okruzi su dobili upozorenje i izvršili pipreme. Ali se dogodila poplava kakvu nismo imali, kako sam čula, u poslednjih nekoliko stotina godina“, objasnila je Merkel.

„Svi misle sve može digitalno, ali biće nam potrebno i analogno. Društvo je povredivo ako nestaje struja. Možda bi trebalo razmisliti da su sirene bolje nego što smom mislili“, dodao je Lašet.

Takođe je kazao da je neophodno na svim rekama uspostaviti odbranu od poplava, a ne samo na većim vodenim putevima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.