U trendu

Metju Palmer čestitao Dan nezavisnosti Crnoj Gori

VAŠINGTON – SAD će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je juče zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Palmer je za Glas Amerike, povodom proslave 15 godina od sticanja samostalnosti Crne Gore, kao izvanredne uspehe te zemlje izdvojio njen ulazak u NATO, obezbeđivanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i „izgradnju snažnog, živog multietničkog demokratskog društva“.

Ipak, dodao je i da postoje duboke podele u Crnoj Gori, kakve su, kako je ocenio, prisutne i širom zapadnog sveta, izrazivši uverenje da će se Crna Gora uspešno i efikasno suočiti sa tim izazovima.

„Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore“, ističe Palmer.

Poručio je da Vašington želi da Crna Gora nastavi da daje doprinos NATO, uključujući i misiju Kfora.

„Ohrabrio bih crnogorsku vladu da nastavi da traži prilike da se obučava sa nama, raspoređuje snage sa nama, da sarađuje sa Sjedinjenim Državama i drugim NATO saveznicima na način koji će osigurati bezbednost ne samo drugih, već i Crne Gore“, rekao je.

Na pitanje da li SAD imaju bilo kakve primedbe u pogledu novog Zakona o tužilaštvu nakon čijeg usvajanja je DPS odlučio da bojkotuje rad parlamenta, Palmer je rekao da je veoma važno da su taj zakon, i svi zakoni u potpunosti usklađeni sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema Evropskoj uniji.

Dodaje da bi SAD „veoma volele da se preporuke komisije integrišu u zakon kako bi se osiguralo da je pravni okvir Crne Gore u potpunosti usklađen sa njenim aspiracijama u vezi sa EU“.

„Kada je reč o ulozi DPS-a, više puta smo stavili do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu, da je bojkotovanje izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju“, upozorava Palmer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.