U trendu

MI5 odbijala da istraži povezanost „ruskih špijuna“ sa Torijevcima

LONDON – Britanska obaveštajna služba MI5 odbila je da istraži povezanost „ruskih špijuna“ sa članovima britanske Konzervativne stranke, odnosno sa Torijevcima, izjavio je danas uzbunjivač.

Kako prenosi Gardijan, MI5 je više puta odbijao da istraži dokaze da je navodni ruski špijun pokušavao da uspostavi uticaj na visoko rangirane konzervativne političare i kanališe ilegalna ruska sredstva u stranku, naveo je član Konzervativne stranke i bivši novinar Bi-Bi-Si-ja Sergej Kristo u žalbi podnetoj Tribunalu za istražna ovlašćenja (IPT).

Kristo je podneo žalbu nakon prepiske sa predsednikom parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove i bezbednost i poslanikom konzervativaca Džulijanom Luisom.

U izveštaju parlamentarnog odbora o Rusiji iz 2020. godine tvrdilo se da su bezbednosne službe zatvorile oči pred „verodostojnim dokazima“ o ruskom mešanju, a Kristovi navodi nude nove dokaze koji potvrđuju te nalaze, navodi Gardijan.

Poslanik laburista Ben Bredšo ocenio je da su „navodi da su bezbednosne službe ignorisale dokaze konzervativnog uzbunjivača koji razotkriva rusku infiltraciju na najvišim nivoima stranke zaista šokantni“ i tvrdi da „ruski problem Konzervativne stranke“ predstavlja stalnu pretnju britanskoj nacionalnoj bezbednosti.

Kako navodi britanski list, optužbe se uglavnom odnose na formiranje grupe pod nazivom Konzervativni prijatelji Rusije 2012. i njenu vezu sa ruskim diplomatom Sergejem Nalobinom, a u avgustu te godine, ruski ambasador Aleksandar Jakovenko priredio je zabavu povodom početka rada te grupe u rezidenciji u Kensingtonu, a među gostima su bili bivši ministar kulture, medija i sporta Džon Vitingdejl i supruga Borisa Džonsona Keri Simonds.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.