U trendu

Micotakis: Problem Grčke sa Turskom tiče se i EU

ATINA – Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je danas da problemi Atine sa Turskom ili bilo kojom drugom zemljom automatski postaju i problem Evropske unije i pozvao Evropu da „podseti“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su granice Grčke nepromenljive.

Micotakis je u intervjuu francuskom magazinu „Međunarodna politika“, govoreći o odnosima sa Turskom, rekao da, kada Turska prekraja mapu Mediterana, ne provocira samo Grčku, već i celu Evropu.

Zato, kaže, i Evropa mora da reaguje.

„Evropa mora da podseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su granice Grčke nepromenljive i da se o njima ne može pregovarati“, rekao je Micotakis.

Turska i međunarodno priznata vlada u Libiji potpisale su u novembru prošle godine sporazum o vodenim granicama u Mediteranskom moru, koji je naišao na oštro protivljenje Atine, koja smatra da je sporazum pretnja po suverenitet Grčke.

Mediji navode da na taj način Turci žele da zarobe egejska ostrva istočno od 25. meridijana u turskom kontinentalnom pojasu.

To bi zapravo značilo da ostrva Lemnos, Lezbos, Hios, Samos, Ikarija, Mikonos, Naksos, Paros i Santorini nemaju nikakvu nadležnost nad morskim zonama izvan šest nautičkih milja od svojih obala

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.