U trendu

Micotakis traži od Vrhovnog suda istragu nesreće na najvišem nivou

ATINA – Premijer Grčke Kirijakos Micotakis zatražio je danas od tužioca Vrhovnog suda Isidorosa Dojakosa da na najvišem mogućem istražnom nivou i prioritetno istraži nedavnu železničku nesreću u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.
Premijer je zahtevao da se istraga o sistemskim greškama nastavi „bez obzira na napredak u radu komisije stručnjaka koja je imenovana da ih proceni sa administrativno-tehničke tačke gledišta”, prenosi grčki portal Katimerini.
U pismu upućenom Dojakosu, Micotakis je napisao i da će po završetku rada komiteta, njegovi nalazi biti saopšteni vlastima koje sprovode istragu kako bi postali deo spisa slučaja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kontaktirala je danas Kirijakosa Micotakisa u vezi sa daljom tehničkom podrškom koju EU može da pruži Grčkoj za modernizaciju njenih železnica i poboljšanje njihove bezbednosti.

„Komitet i stručnjaci Agencije za železnicu evropske unije (ERA railway) otputovaće ove nedelje u Atinu. Bezbednost u železnici je najvažnija“, navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Premijer je juče u svojoj objavi na Fejsbuku pomenuo da će „odmah zatražiti pomoć od Evropske komisije i prijateljskih zemalja u pogledu znanja“, kako bi Grčka konačno nabavila moderne vozove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.