U trendu

Migracije kamen spoticanja nove vlade

BEČ – Tema migracije i ophođenje prema tražiocima azila mogli bi biti kamen spoticanja novoj austrijskoj vladi, koju čine Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Zeleni vicekancelara Vernera Koglera, pošto su se, nešto manje od nedelju dana od polaganja zakletve pojavile razlike u stavovima.

U sinoćnjoj emisiji „U centru“ (Im Zentrum) austrijske državne televizije ORF, šefica poslaničkog kluba Zelenih Zigrid Maurer rekla je da postoji različit stav o članstvu Austrije u Paktu o migraciji UN.

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg je, prethodno, u jednom intervjuu istakao da Austrija neće pristupati Paktu o migraciji, kao i da neće prihvatiti raspodelu izbeglica u EU.

„To nije naš stav, ali smo limitirani na ono što je dogovoreno koalicionim programom“, rekla je Maurer.

Zeleni su, kako kaže, za usvajanje ključa za raspodelu izbeglica u Evropi.

„Taj stav nismo mogli da nametnemo tokom pregovora o novoj vladi, ali ćemo nastaviti našu borbu“, kazala je Maurer.

Šef poslaničkog kluba OVP August Veginger na to je poručio da Austrija ostaje pri svom stavu i da neće učestvovati ni u kakvoj raspodeli izbeglica.

Inače, u koalicionom sporazumu predviđeno je da OVP, ako ne može da postigne dogovor sa Zelenima, u slučaju izbijanja nove migrantske krize, većinu u parlamentu može tražiti i sa drugim partijama za mere koje želi sprovoditi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.