U trendu

Mihajlovic sa poljskim ministrom za klimu i zivotnu sredinu

VARŠAVA – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Varšavi sa poljskim ministrom za klimu i životnu sredinu Mihalom Kurtikom o saradnji u energetskom sektoru, izazovima u procesu energetske tranzicije i poseti predsednika Poljske Andzeja Dude Srbiji.
Mihajlović je rekla da je potrebno više saradnje u oblastima energetike i obnovljivih izvora energije, koji, naglasila je, čine značajan deo novog investicionog plana Srbije, koji je vredan ukupno 17 milijardi evra.

Ministarka je rekla da su doneti novi zakoni, što je, kaže, osnova za započeti proces dekarbonizacije.

„Veoma je važno da koristimo dobra iskustva i prakse drugih evropskih zemalja“, rekla je Mihajlović tokom ministarskog sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TEČ), a saopštilo je Ministarstvo.

Kurtika je istakao značaj saradnje, navodeći da Srbiju vidi kao jednog od važnih partnera na putu energetske tranzicije.

Mihajlovićeva i Kurtika su se saglasili da konkretni mehanizmi saradnje budu razrađeni Memorandumom o razumevanju između dva ministarstva, koji bi trebalo da bude potpisan krajem godine tokom posete predsednika Poljske Andzeja Dude Beogradu.

Memorandum bi, između ostalog, trebao da obuhvati više investicija u oblasti energetike, razmenu iskustava u oblasti rudarstva i energetike i naučno-tehnološku saradnju, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.