U trendu

Mikštajn: Vakcine i testiranje rešenje za pandemiju

BEČ – Ministar zdravlja i socijalnih pitanja Austrije Volfgang Mikštajn, u prvom obraćanju parlamentu, istakao je da mu je zdravlje građana na prvom mestu, a da su vakcine i testiranje rešenje.

Mikštajn je kazao da cilj mora da bude da se zaštite građani i tek potom može da se razmišlja o „otvaranju“, „zelenom pasošu“ i o jeseni.

Prethodno je austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio popuštanje epidemioloških mera od sredine maja.

Mikštajn, koji je u ponedeljak položio zakletvu i preuzeo dužnost ministra zdravlja pošto je doskorašnji ministar Rudolf Anšober podneo ostavku, kazao je da pandemija još dugo nije prošla.

„Važno mi je sada da ljudima jasno signaliziramo da postoji rešenje, a to su vakcine i testiranje“, podvukao je on.

Mikštajn, koji je kritikovan u javnosti zbog nošenja patika i na ceremoniji polaganja zakletve, pa i posle toga u raznim prilikama, a tako u u parlamentu, naglasio je da je bitno posvetiti se posledicama pandemije, odnosno „long kovid“ posledicama, pa sve do socijalnih posledica zdravstvene krize.

Kancelar Kurc, predstavljajući novog člana svoje vlade, kazao je da je hrabro u ovako teškoj situaciji preuzeti takav zadatak.
On je istakao da je zemlja još usred pandemije, ali na poslednjim metrima.

Ponovio je da će u maju moći da se vakcinišu svi građani stariji od 50 godina, čime će dalje padati broj umrlih od kovida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar