U trendu

Milacić: Đukanović nema tri solucije, opcija je samo Lekić

PODGORICA – Lider Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da crnogorski predsednik Milo Đukanović, kada je reč o davanju mandata za sastav nove vlade, nema tri opcije i da je na stolu samo jedna solucija – davanje mandata Miodragu Lekiću.

Milačcih je, komentarišući navode u medijima da Đukanović ima tri opcije, naveo da je predsednik države dužan da poveri mandat za sastav Vlade kandidatu koji ima većinsku podršku u Skupštini, prenosi portal RTCG.

„U tom smislu nije važno da li je podrška kandidatu za mandatara izražena pisanim putem, usmeno ili nekim jasnim političkim ili pravnim konkludentnim radnjama, kada je izvesno da je to kandidat skupštinske većine“, rekao je Milačić.

On smatra da posebno, kako je rekao, „zapanjuju“ stavovi nekih pravnika da je odluka o poveravanju mandata za sastav Vlade Đukanovićevo diskreciono pravo.

„Neshvatljivo je da se potpuno legitimno iznose stavovi, navodno uglednih pravnika da predsednik može opstruisati organizaciju države bez bilo kakvih posledica, te da je to skoro njegovo privatno pravo“, dodao je Milačić.

Prema njegovim rečima, iznošenjem ovakvih stavova otvoreno se dovodi u pitanje ustavni poredak Crne Gore.

Milačić ističe da Đukanović ima samo jednu opciju da ispuni svoju predsedničku protokolarnu obavezu – da preda mandat za sastav Vlade Miodragu Lekiću, kandidatu skupštinske većine ili ako je iz ličnih razloga sprečen da to uradi, predsednica Skupštine umesto njega, odnosno da prihvati da je njegovim ćutanjem i nevršenjem ustavne nadležnosti Lekić po sili Ustava postao mandatar za sastav Vlade.

Ako se Đukanović formalno ne izjasni u toku današnjeg dana Prava Crna Gora poziva predsednicu Skupštine da sazove kolegijum na kojem će se konstatovati da je mandatar za sastav 44. Vlade Miodrag Lekić, naveo je Milačić.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović se nije oglašavao oko mandata za sastav Vlade, nakon što je obavešten da poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić ima podršku skupštinske većine da formira novu izvršnu vlast.

Đukanovića je o tome obavestio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, u pismu koje mu je uputio neposredno nakon što je „stara većina“ postigla saglasnost za Lekića.

„Vijestima“ je receno da se Đukanović neće žuriti.

Prema Ustavu Crne Gore, predsednik predlaže mandatara 30 dana od konstituisanja Skupštine, u ovom slučaju od smene Vlade Dritana Abazovića, do koje je došlo 19. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar