U trendu

Milaković o Srbima i drugom krugu izbora za gradonačelnika

VUKOVAR – Na lokalnim izborima u Vukovaru u drugi krug za gradonačelnika idu Ivan Penava (DP) i Nikola Madžar (HDZ), a Srđan Milaković (DS S) u izjavi za Tanjug kaže da ni od jednog od njih srpska zajednica ne može imati neka očekivanja, iako je, kako kaže, Penava ekstremniji u javnom prostoru.

Prema rečima Milakovića, aktuelnog zamenika gradonačelnika Vukovara, drugi izborni krug će u mnogome zavisiti od srpske zajednice, ne isključujući mogućnost da će doći i do apstitencije birača pripadnika srpske manjine.

U vukovarskoj skupštini od šest odbornika Srba, tri je osvojio Penava, dva SDS S i jednog DS S, stranka kojoj pripada Milaković.

Ocenio je da to nije dobra situacija za srpsku manjinu, jer će tri od šest odbornika biti, kako kaže, samo figure za ispunjavanje forme, jer oni nikada neće zastupati interese srpske zajednice nego interese Ivana Penave.

„Mi Srbi nismo uspeli da se dogovorimo jer je SDS S odbio koaliciju sa nama (DS S) – da smo se dogovorili verovatno bismo osvojili pet ili čak svih šest mesta jer birači jedinstvenu srpsku listu posebno honorišu“, naveo je Milaković.

S druge strane, Penava je u skupštini osvojio devet od 19 mesta tako da mu za apsolutnu većinu nedostaje jedan odbornik – što, kako ocenjuje, nikako nije dobro.

Na izborima za zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice Milaković kaže da je izgubio od protivkandidata iz SDS S-a Kolara.

„Imajući u vidu ogromna sredstava koje je SDS S uložio u kampanju kao i da je za to upotrebio kako svoju stranačku infrastrukturu tako i nestranačka tela – Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatom“, kaže Milaković.

Problem na ovim izborima Milaković vidi u činjenici da je listić za zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice birač morao da ga traži od biračko odbora, nije ga dobijao automatski, što je, kako ističe, za posledicu imalo da priličan broj birača nije uzeo ove manjinske listiće – što zbog neznanja što zbog straha ili nelagode.

„Ova situacija uticala je sigurno i na krajnji rezultat izbora“, zaključio je Milaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.