U trendu

Milanović: Hrvatska nije u opasnosti

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović pozvao je danas Rusiju da prekine sa, kako kaže, vojnim napadima na Ukrajinu i istakao da se nada smirivanju situacije i nastavku diplomatskih aktivnosti u cilju pronalaženja mirnog rešenja.

„Republika Hrvatska kao članica NATO saveza i Evropske unije postupaće u ovoj situaciji u okviru svojih obveza“, poručio je Milanović.

Ponovio da Ukrajinu ne treba pustiti u NATO.

„Ove sankcije (EU i SAD)ne mogu zaustaviti rusku vojsku. Nažalost, ne deluju“, naveo je Milanović i dodao:

„Ukrajinu ne treba pustiti u NATO. Baltičke države su nešto drugo. Ne vidim da su sad ugrožene. Ako budu, tu smo“, rekao je.

Podsetio je na svoju raniju izjavu gde je ganica NATO-a i dodao da to, međutim, ne „opravdava rusku agresiju“.

Milanović se kritički osvrnuo i na NATO samit koji se, kako kaže, održava videovezom, što, prema njegovom mišljenju, ne ostavlja ozbiljan utisak.

Ponovio je da se juče čuo sa premijerom Andrejem Plenovićm u vezi sednice Veća za nacionalnu bezbednost i da mu je preneo stav da ne treba žuriti, jer, kako ističe, Hrvatska nije u opasnosti.
„Hrvatska neće propasti ako pričekamo još koji dan i vidimo što se događa pa onda sazovemo sednicu. Meni ne trebaju instrukcije od NATO-a. Premijer i ja smo u kontaktu i to je zasad najvažnije“, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Građanima je poručio da je situacija ozbiljna, ali ih je pozvao da ne paniče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.