U trendu

Milanovic: Nisam ukrajinski neprijatelj, a ni ruski prijatelj

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je večeras da nije ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj, a premijera Andreja Plenkovića optužio je da se ponaša kao „ukrajinski agent“.

Milanović kaže da ne misli da je preterao s izjavama o Ukrajini, od kojih se ogradila hrvatska vlada, te da ne planira da se izvini i dodao je da se i u izveštajima EU navodi da je Ukrajina korumpirana zemlja.

„Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori“, rekao je hrvatski predsednik u intervjuu za RTL.

Takođe je ocenio da se EU ponaša „neodgovorno“ prema Ukrajini.

„Nisu dobili ništa od EU, obećavane su im milijarde milijardi. I ovo što govorim ne govorim da bih nekoga uvredio. Niti sam ukrajinski neprijatelj, niti sam nekakav ruski prijatelj“, kazao je, prenosi Hina.

On je konstatovao da Ukrajina ima problem i da mora da počne da ga rešava i sa separatistima koje ni Rusija nije priznala.

„Dakle, nastaviti razgovore, ne ignorisati činjenicu da tamo postoje nekakvi pregovarači koji nisu najbolji dečki, ali i s njima treba razgovarati, a ne ići konstantno na put konfrontacije s nuklearnom i hipersoničnom silom Rusijom“, rekao je hrvatski predsednik.

Milanović je kritikovao Ukrajinu da „slavi heroje iz Drugog svetskog rata koji su masovne ubice Poljaka i Jevreja“.

„Stepan Bandera, protesti na Majdanu, koje sam nazvao nečim što je imalo apsolutno elemente državnog udara i svrgavanja legitimno izabrane vlade. Uz srčanu pomoć EU i Evropskog saveta u kojem sam ja tada sedeo i Vašingtona“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar