U trendu

Milanović traži hitno jačanje PVO

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović zatražio je danas od vlade da hitno obezbedi sredstva za protivvazdušnu odbranu, koju, kako je rekao, Hrvatska trenutno nema.

Milanović je na konferenciji za novinare povodom pada bespilotne letilice prošle sedmice u Zagrebu rekao da ne može i ne želi da odgovara za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi.

Naveo je da nije tajna da Hrvatska nema protivvazdušnu odbranu na šta je, kako je kazao, upozoravao još pre tri meseca.

„Nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sisteme koji se mogu nabaviti, a onda složenije“, rekao je hrvatski predsednik.

Na pitanje o sistemu Patriot, Milanović je rekao da o tome nema govora, jer je to preskupo.

“Ko će raditi na sistemu Patriot, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriot, ma nemoj. Šta će nam Patriot? Da li nas Hezbolah napada svaki dan”, upitao je Milanović.

Dodao je da je istraga u toku i da je vodi „jedan sektor“ unutar MORH-a.

„To je jedan sektor unutar ministarstva. Ministarstvom znate ko, na užas Hrvata, upravlja. Očekujem da sarađuju s drugim službama, jer nema nikakvog samostalnog izmotavanja i soliranja i da svi koji treba da budu upoznati s detaljima to znaju, ali to nije javnost”, rekao je Milanović.

Iako je rekao da ne želi da komentariše ministra odbrane Maria Banožića sa kojim je već duže u sukobu, Milanović je rekao:

„Ministar je ministar, to je važna dužnost, a kada je date ljudima koji su pali s kruške, onda je to vrlo opasno. Upravo zato ćemo, a nadam se da nećemo, ako zagusti biti u situaciji da nas vode potpuno neuki ljudi“.

Milanović je rekao da su građani sigurni i da se nada da se ovakav incident neće ponoviti.

Odluku da se obrati javnosti doneo je, kazao je, nakon brifinga s načelnikom Glavnog štaba i direktorima obaveštajnih agencija i komandantom ratnog vazduhoplovstva.

Dodao da je istraga o padu letilice u toku i da, kako je kazao, o detajima tog incidenta ne bi govorio.

„Pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred kratera svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe…“, rekao je Milanović.

Podsetio je da je projektil preleteo Mađarsku.

„Dogodilo se. Isto tako verujemo da se ništa slično neće dogoditi. U kontaktu smo s mađarskom stranom, ali tu se više ne može ništa bitno promeniti. Naučili smo nešto iz ovoga, članica smo NATO-a, ali o vlastitoj bezbednosti računa vodimo isključivo mi“, rekao je Milanović i istakao:

„Zato pod hitno tražim da se nađu sredstva da se ti sistemi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a onda da se u nekom srednjoročnom roku, da se za potrebe hrvatske nacionalne bezbednosti nabave odgovarajući sistemi, koji nisu garancija apsolutne sigurnosti, ali određene sigurnosti jesu, jer apsolutne sigurnosti nema”.

Incident sa padom letilice je ocenio „opasnim i ružnim“.

„Molim sve koji imaju saznanja iz istrage, da o tome ćute”, hrvatski predsednik i istakao da je havnost u Hrvatsko sigurna.

Na pitanje da li se radi o aviobombi, Milanović je rekao da je to pitanje za ministra odbrane Maria Banožića.

“Takvih eksperata koje sam video poslednjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse”, rekao je Milanović.

Precizirao je da je bomba teoretsko pitanje i stvar istrage.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem ni da li je ta letilica doletela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Verovatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, ne možemo očekivati da to Ukrajina prizna. Ratno je stanje“, upozorio je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar