Miletić potvrdio da je saslušan u SIPA zbog dve krivične prijave protiv Dodika

SARAJEVO – Poslanik u Domu naroda BiH Zlatko Miletić izjavio je danas da je na poziv iz Agencije za bezbednost i zaštitu (SIPA) dao izjavu u vezi dve krivične prijave koje je podneo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog, kako navodi, kršenja Krivičnog zakona BiH i „negiranja genocida“.

Miletić je naveo da je dve prijave protiv Dodika podneo u februaru ove godine, zbog, kako kaže, „negiranja zločina na Markalama i negiranje genocida“.

On je za sarajevsku BHRT rekao da će biti svedok Tužilaštva ukoliko dođe do sudskog postupka.

„Tražili su od mene da potvrdim navode koje sam dao u javnosti i koje sam poslao Tužilaštvu. Da objasnim te aspekte krivičnog dela iz moje perspektive“, naveo je, između ostalog, Miletić.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je pod pritiskom političkog Sarajeva poslednjeg dana svog mandata koristeći se bonskim ovlašćenjima nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH, koje podrazumevaju sankcionisanje negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH je ranije potvrdilo da je otvoreno više predmeta protiv Dodika na osnovu krivičnih prijava koje se pozivaju na ovu izmenu Krivičnog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.