U trendu

MIN: Nijednom narodu u RS nije umanjeno pravo na jezik

BANJALUKA – Nijednom narodu u Republici Srpskoj nije umanjeno pravo na jezik za razliku od kantona u Federaciji BiH, čije obrazovne vlasti do danas nisu omogućile učenicima srpske nacionalnosti izučavanje jezika i nacionalne grupe premeta po nastavnom planu i programu Srpske.

Kako je saopšteno, Ministarstvo prosvete i kulture stoga smatra tendencioznim i zlonamernim izjave ministarke nauke, prosvete, kulture i sporta Hercegbosanskog kantona Gordane Nakić u kojoj se ona pita kada će učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj imati pravo na svoj maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta.

“ Učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Srpskoj omogućeno je izučavanje jezika u okviru nacionalne grupe predmeta, kao i izučavanje Nastavnog programa koji se koristi u Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok je učenicima srpske nacionalnosti u FBiH uskraćeno to pravo“, navodi se u saopštenju.

U Republici Srpskoj, ukazano je, u više od 20 osnovnih škola se izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz FBiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, iako učenici srpske nacionlanosti nemaju takvu mogućnost u FBiH.

„Vlada Republike Srpske finansira udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, pa tako i udžbenike za prvi i drugi razred koji se koriste prilikom izučavanja nastavnih planova iz FBiH“, navodi se, između ostalog, u saopštenju ovog resora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar