Ministar odbrane SAD Džim Matis stigao u Ukrajinu

Američki ministar odbrane Džim Matis stigao je danas u Ukrajinu gde će razgovarati o mogućem jačanju američke pomoći oružanim snagama koje su tri godine angažovane u borbama protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Matis sutra treba da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i ukrajinskim kolegom Stepanom Poltorakom da potvrdi podršku američke administracije Kijevu, uprkos izjavama američkog predsednika Donalda Trampa tokom izborne kampanje da želi da se približi Moskvi, navodi agencija Frans pres.

Vlasti u Kijevu žele da ubede Vašington da im isporuči oružje, posebno protivtenkovsku i protivvazdušnu opremu, pored pomoći u oružju neletalnog dejstva koje su Amerikanci davali do sada.

Iako se američka vojska izjasnila povoljno u odnosu na taj zahtev, Tramp još treba da ga odobri, a neki strahuju da bi takve isporuke mogle da doprinesu eskalaciji sukoba koji je uglavnom zamrznut od kada je dogovoreno više prekida vatre.

„Od prvog dana ruske agresije tražili smo od svih zemalja sveta da nam pomognu i da nam isporuče letalno oružje. Za sada nam je samo Litvanija pružila takvu pomoć“, rekao je danas novinarima ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak.

On je rekao da i dalje čekaju i da to ne zavisi od njih nego od njihovih partnera i izrazio nadu da će dobiti takvu vrstu pomoći.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da finansijski i vojno pomaže proruske separatiste, što Moskva demantuje. Od početka sukoba na istoku Ukrajine u aprilu 2014. poginulo je više od 10.000 ljudi.

Sporazumima iz Minska potpisanim u februaru 2015. gotovo su okončani sukobi ali i dalje ima povremenog nasilja duž demarkacione linije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.