U trendu

Ministar: Piloti će dobiti jasna upustva i pravne savete

ZAGREB – Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da će ratni piloti protiv kojih je Srbija podigla optužnice za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, tokom akcije Oluja avgusta 1995. dobiti, kako je naveo, „jasna uputstva kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji“, kao i da će Hrvatska učiniti sve da im se ne dogodi nešto loše.

Banožić je rekao da će četiri pilota dobiti i pravne savete da bi, kako kaže, izbegli neugodne situacije na granicama.

„Sigurno je da je reč o čistom političkom procesu, mi u ovom trenutku ne znamo za što su oni konkretno optuženi niti je iko video optužnicu“, rekao je Banožić, prenela je Hina.

Banožić je pritom odbacio ocenu novinara da je reakcija Hrvatske možda zakašnela, naglasivši da vlada kontinuirano štiti vojsku koja je učestvovala u domovinskom ratu i istoriji hrvatskog naroda.

Na pitanje da li se slaže s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem da bi zvanični Zagreb trebalo da podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića odgovorio da to treba prepustiti državnom tužilaštvu.

„Postoje još razni procesi i elementi koji bi u Hrvatskoj mogli imati snagu i trebalo bi se na njima raditi, siguran sam da će se ići u tom pravcu, a da li je to Vučić ili neka druga tema, to treba prepustiti državnom tužilaštvu“, rekao je Banožić.

U vezi sazivanja sednice Veća za nacionalnu sigurnost na temu optužnica protiv pilota Banožić je podsetio da je ona sazvana još u februaru na temu Ukrajine, ali da Milanović nije odgovorio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)